Artikel 1 - Woningnood in Nederland
Actueel zijn er een aantal belangrijke politieke en maatschappelijke vraagstukken, waarmee het huidige kabinet, op dit moment mee bezig is. We hebben het dan ook met name over het grote tekorten aan betaalbare huur- en koopwoningen voor starters, maar natuurlijk ook over die doorstromers. De laatste jaren hebben we kunnen zien wat het gevolg van deze tekorten zijn. Veel (koop-) woningbezitters zijn vanwege een gebrek aan aanbod, aan het verbouwen geslagen, wat de gemiddelde waarde van de bestaande koopwoning nog verder verhoogd. Hierdoor is het bijna onmogelijk om een geschikte aannemers- of klusbedrijf op korte termijn te vinden, die voor u een gewenste verbouwing kan realiseren. Werkvoorraad is al opgelopen tot een jaar, met lange wachttijd als gevolg.
De gemiddelde verkoopprijs voor een bestaande woning (www.cbs.nl) is inmiddels onbetaalbaar geworden voor net afgestudeerde jongeren. Zij willen graag hun studentekamer inruilen voor een ééngezinswoning of appartement, om bijvoorbeeld te gaan samenwonen, zodat zij ook verder kunnen bouwen aan hun eigen toekomst. Daarnaast zijn ook de huurprijzen drastisch gestegen door het gebrek aan nieuw aanbod op de woningmarkt. Mensen die met urgentie een woning zoeken, slagen hier vaak niet in. Soms komen ze hierdoor in de financiële problemen. Een sociaal vangnet bij Gemeente is er wel, maar door een gebrek aan aanbod van goedkopere sociale huurwoningen, kunnen zij vaak ook niet direct hulp aanbieden.
We moeten met z'n allen aan de slag met het ontwikkelen en op de markt brengen van betaalbare koop- en huurwoningen in heel Nederland, met name ook achtergebleven woongebieden. Niet alles hoeft in de Randstand te worden gebouwd. Ook het verder (her-) ontwikkelen van de bestaande en nieuwe retailmarkt is deze gebieden is een must.
Artikel 2 Marktomstandigheden anno 2022
Te kort aan bouwmaterialen
Bouwmaterialen zijn, sinds uitbraak van het coronavirus en de oorlog in Oekraïne, behoorlijk gestegen en erg schaars geworden.
Het gevolg hiervan is dat bouwmaterialen, maar ook de transportkosten zullen blijven stijgen. Immers de benzine- en dieselprijzen zijn sinds het begin van dit jaar al onherkenbaar hoog. Ook aardgas- en electriciteitskosten zijn hierdoor als een raket omhoog geschoten. De overheid is inmiddels met de energiemarktpartijen bezig om een Energie prijsplafond voor geheel Nederland af te stemmen.
De Eerste Kamer heeft op 28 juni 2022 de Wet aanvullende fiscale koopkrachtmaatregelen 2022 aangenomen. Deze wet regelt de verlaging van het btw-tarief op energie van het algemene tarief (21%) naar het verlaagde tarief (9%) per 1 juli 2022, en de verlaging van de brandstofaccijns met 21% met terugwerkende kracht per 1 april 2022. Het doel van deze tijdelijke koopkrachtmaatregelen is om de effecten van de huidige prijsstijgingen voor consumenten en bedrijven als gevolg van de energiecrisis te dempen.
De stikstofcrisis
De overheid moet snel structurele maatregelen nemen om het stikstofprobleem op te lossen, anders kan de bouwsector de komende tien jaar geen miljoenen woningen bouwen. Het kabinet kwam wel met een oplossing voor de uitstoot tijdens het bouwen, maar niet als een woning wordt gebruikt.
(bron: RTL nieuwsbericht d.d. 11 december 2021)
Om bouwprojecten in crisistijden toch van de grond te krijgen is de huidige trend nu, hergebruik van oude geschikte bouwmaterialen, komend uit sloop van bestaande gebouwen. Dit kan werkelijk van alles zijn. Als een materiaal, na een technische goedkeuring, kan worden hergebruikt, zijn we met zijn allen duurzaam bezig. Immers bouwmaterialen die met een minimale inspanning en aanpassing weer hergebruikt kunnen worden, leveren bijvoorbeeld tijdwinst op in levertijden, maakkosten. Hierdoor is slim hergebruik van oude gedemonteerde bouwmaterialen dus een uitstekende nieuwe bron, om de bouwkosten te verlagen. De totale bouwkosten zullen de komende jaren nog enorm gaan stijgen, o.a. door verhoogde arbeidstarieven (bouw CAO loonstijgingen) en het gebrek aan bouwmaterialen. Zie voor uw toekomstige bouwmaterialen o.a. de website: www.insert.nl/marktplaats
Bouwkostenadvies
Bouwkosten vormen altijd de rode draad in elk ontwikkelingsplan voor een bouwproject. Door het vooraf opstellen van een toetsraming in elke fase van het bouwproject krijgt u meer grip en financieel inzicht in uw project. MD Bouwkostenadvies B.V. kan u bijstaan in het geven van een deskundig, praktisch en onafhankelijk bouwkostenadvies. Ook voor een second opinion kunt u hiervoor bij ons terecht.
Met vriendelijke groet,
MD Bouwkostenadvies B.V.
Marcel Dhaenens
Contactgegevens:
email : info@md-bouwkostenadvies.com
website : www.md-bouwkostenadvies.com